Kinderroute Kop van Schouwen

(31,0 km)

Fietsen met kinderen op de Kop van Schouwen is een speciale kinderfietsroute. Aan de hand van de routekaart ontdek je de leukste plekjes!

Beklim de uitkijktoren in het bos van Westerschouwen. Of ga op zoek naar verscholen bunkers in de duinen. In Burgh-Haamstede laat je de fiets even staan voor een bezoek aan de molen. Je kunt hier meteen een lekkere pannenkoek eten!

Deze fietsroute is verdeeld en kan in drie delen gereden worden:
- Groene route: 16,5 km (het eerste deel van de route) Knooppunten: 73, 74, 75, 76, 73
- Blauwe route: 13,6 km (het tweede deel van de route) Knooppunten: 73, 72, 70, 71, 72, 73
- Totale route: 30,6 km

Scan de QR-code hieronder voor de mobiele website

Dit ga je zien

Startpunt: Moolweg
4328 Burgh-Haamstede
1

Ontdek de historische charme van Molen de Graanhalm in Burgh-Haamstede. Geniet van heerlijke pannenkoeken in de eetgelegenheid en bezoek het leuke molenwinkeltje. Kom langs en ervaar het zelf!

Molen De Graanhalm Burgh-Haamstede
73
2

De Karolingische burg, ook wel Ringwalburg genoemd, is een historische burcht uit de 9e eeuw die oorspronkelijk is gebouwd als verdediging tegen de invallen van Vikingen.

Karolingische burg (Ringwalburg)
72
71
3

Burghsluis is een buurtschap. Het bestaat uit een jachthaven aan de Oosterschelde en wat woningen. Het bekendste gebouw van Burghsluis bevindt zicht iets verderop richting Westenschouwen namelijk de...

Burghsluis
70
4

De Oosterscheldekering is een uniek bouwwerk in Nederland dat onderdeel uitmaakt van de Deltawerken. Met een totale lengte van 9 km en 62 schuiven is het één van de grootste projecten in Nederland en biedt uitgebreide bescherming.

Oosterscheldekering
5

Geniet van rust en ruimte op natuurstrand Domeinen 1 bij Westenschouwen, grenzend aan Boswachterij Westerschouwen en met uitzicht op de Oosterscheldekering.

Strand Domeinen 1
6

Bezoek het grootste bos van Zeeland: Boswachterij Westerschouwen. Staatsbosbeheer heeft hier diverse routes uitgezet, ideaal voor een wandeling of fietstocht in de prachtige natuur.

Boswachterij Westerschouwen
72
73
7

Ontdek het prachtige Gadrabos. Dit bos mag dan niet groot zijn, maar het staat bekend om zijn overvloed aan eikenbomen en talloze paddenstoelen in het najaar. Kom genieten van de natuur en maak een ontspannen wandeling in het Gadrabos.

Het Gadra Bos
8

Ontdek het prachtige Familiestrand Jan van Renesseweg, gelegen aan de rand van het bruisende Renesse. Geniet van een adembenemend uitzicht over de glinsterende Noordzee vanaf het strand.

Strand Jan van Renesseweg
76
75
9

De Jacobuskerk Renesse is een prachtige gotische kerk in het centrum van Renesse. Bezoekers kunnen elke zondag om 09.30 uur een kerkdienst bijwonen.

Jacobuskerk Renesse
10

Bezoek de Vroongronden gelegen tussen Renesse en Haamstede. Dit open natuurgebied is hobbelig en wordt bewoond door talloze vogels, bloemen en vlinders. Fiets over het fietspad van of naar Renesse en geniet van de adembenemende natuur.

De Vroongronden Op Schouwen-Duiveland | Echtpaar fietst door Vroongronden
74
11

Aanschouw prachtige natuur van Landgoed Slot Haamstede tijdens een begeleide excursie van Natuurmonumenten. Het Slotbos is de thuisbasis van sneeuwklokjes, hyacinten en narcissen, en biedt een schuilplaats voor een verscheidenheid aan vogelsoorten.

Landgoed Slot Haamstede
12

De Hervormde Kerk Haamstede is een prachtig kerkgebouw uit 1506. Elke zondag om 10.00 uur vindt er een kerkdienst plaats, en de kerk is ook goed toegankelijk voor mindervaliden.

Hervormde Kerk Haamstede
Eindpunt: Moolweg
4328 Burgh-Haamstede

Beschrijving

Startpunt: Moolweg
4328 Burgh-Haamstede

Boswachterij Westerschouwen
Nee, het geruis is deze keer niet afkomstig van de wind in de toppen van de bomen. In dit bos hoor je de zee ruisen. De boswachterij van Westerschouwen is namelijk het grootste bos van Zeeland dat direct aan zee ligt. Je vindt hier een heleboel picknickbankjes waar je even op adem kunt komen. ’t Is moeilijk om lang te blijven zitten, want in dit bos valt een heleboel te beleven. Er is een schuilhut, een uitkijktoren en een vuurtoren te vinden. Uitdagingen genoeg om naar op zoek te gaan!

Vlakbij het bos liggen een paar grote duingebieden: de Meeuwenduinen en de Zeepeduinen. De Meeuwenduinen zijn genoemd naar de ontelbare meeuwen die hier wonen. Tijdens het broedseizoen (van 15 maart tot 15 juli) zijn deze duinen zelfs verboden terrein. Je mag er alleen wandelen (niet fietsen) op de aangegeven paden. De Zeepeduinen zijn oudere duinen, hier bevinden zich verschillende kleine duinmeertjes.

Pannekoekenmolen de Graanhalm
Mmm...pannenkoeken! Aan de molen van Burgh-Haamstede fiets je natuurlijk niet zomaar voorbij. Hier wordt het graan niet alleen gemalen, maar worden er ook overheerlijke pannenkoeken mee gebakken. Tijd dus voor een tussenstop! In de molen is een interessante tentoonstelling te zien, zodat je meteen je kennis over molens bij kunt spijkeren. Een bezoek aan molen de Graanhalm is dus niet alleen leuk, maar ook leerzaam én vooral erg lekker.

Bunkers
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er flink gevochten in Zeeland. Op het hoge duin ligt nog een commandopost uit die tijd. Ook kun je nog tientallen kleinere bunkers ontdekken. Soms liggen ze half onder het zand of diep verscholen tussen het groen. De vleermuizen maken dankbaar gebruik van deze verlaten schuilplaatsen. Wie het lef heeft, kan een kijkje van dichtbij nemen. Je mag op de bunkers gewoon klimmen en lopen.

Slot Haamstede
Ridders en jonkvrouwen wonen hier al lang niet meer, maar die denk je er gewoon bij. Dankzij dit kasteel, compleet met torentjes en slotgracht, waan je jezelf op slag in de Middeleeuwen.

De beroemdste bewoner van dit slot was de zoon van graaf Floris de Vijfde.

In 1525 ging het oorspronkelijke kasteel in vlammen op, maar later is het weer opgebouwd. Slot Haamstede is nu eigendom van de Vereniging Natuurmonumenten. 

Het kasteel is niet opengesteld voor bezoekers, maar tijdens de zomermaanden worden hier speciale excursies georganiseerd voor kinderen. Onder leiding van een gids ga je te voet het bos in op zoek naar bomen, beestjes en planten.

Vroongronden
Al fietsend tussen Haamstede en Renesse kom je in een zandige omgeving terecht. Dit zijn de Vroongronden, een bijzonder gebied tussen de duinen en de polder. Met een beetje geluk kom je hier een kudde Shetlandpony’s of runderen tegen. Die hebben de opdracht zoveel mogelijk te eten, zodat de begroeiing kort blijft. Daar hebben ze dagelijks een feestmaal aan!

Nationaal Park Oosterschelde
Wist je dat het grootste Nationaal Park van Nederland grotendeels onder water ligt?

Onder het donkere wateroppervlak van de Oosterschelde schuilt namelijk een rijkdom aan planten en dieren, daarom heeft onze regering hier in 2002 beschermd gebied van gemaakt.

In de Oosterschelde leven zeehonden, schelpdieren en allerlei vissen. Een prima manier om het Nationaal Park te ontdekken is vanaf het water. Op diverse plaatsen is het mogelijk om op te stappen voor een rondvaart. Bij knooppunt 71 (Burghsluis) kun je aan boord stappen van de MS Onrust. Misschien spot je wel een zeehond!

Klimbos Westerschouwen
In Boswachterij Westerschouwen, op de brede duinenkop van Schouwen-Duiveland kun je zo hoog klimmen als een eekhoorn. Van boom naar boom balanceren via tokkelbanen, touwladders, wiebelbruggen en andere klimonderdelen. In het klimbos Westerschouwen zijn zes verschillende parcoursen uitgezet die voor jong en oud volop uitdaging bieden. Vanuit de toppen van de bomen heb je een prachtig uitzicht over de duinen en over de Noordzee.

Eindpunt: Moolweg
4328 Burgh-Haamstede
  • 73
  • 72
  • 71
  • 70
  • 72
  • 73
  • 76
  • 75
  • 74