Dorp Noordgouwe

(4,6 km)

Vanaf dit punt kunt u verschillende mooie wandelingen rond Noordgouwe maken. U vindt hier ee…

Vanaf dit punt kunt u verschillende mooie wandelingen rond Noordgouwe maken. U vindt hier een combinatie van cultuur, natuur en rust in een harmonieuze sfeer. De routes lopen over dijken, wegen, akkers en voormalige “kerkepaden” en zijn bewegwijzerd volgens het knooppunten systeem. De paden zijn weer begaanbaar gemaakt op initiatief van Stichting Plattelandsvernieuwing Schouwen-Duiveland, de dorpsraad Noordgouwe en Stichting Landschapsbeheer Zeeland Dorp Noordgouwe Op de plaats van het dorp liep vroeger de Gouwe. Deze waterloop stond bij Zierikzee in verbinding met open zee. Toen het noordelijke deel verzandde, werden in 1374 de schorren en slikken bedijkt. Noordgouwe kon ontstaan. Rond 1750 kende Noordgouwe een bloeitijd als ‘buiten’ voor de welgestelden van Zierikzee, die ‘s zomers de warme stad wilden ontvluchten. Zij verbleven op boerderijen rond het dorp. Later werden deze boerderijen tot landhuizen verbouwd. Noordgouwe is een mooi voorbeeld van een ringdorp: de kerk staat midden in het dorp met de gracht en sfeervolle oude huizen er omheen.

Scan de QR-code hieronder voor de mobiele website

Dit ga je zien

Startpunt: Noordgouwe
54
1

Noordgouwe heeft sinds 1 januari 2021 de status beschermd dorpsgezicht. De Driekoningenkerk is de kern van het dorp en omringd met een gracht.

Noordgouwe
2

Ontdek de traditionele Meestoof Willem III uit 1863, oorspronkelijk bedoeld voor de verwerking van meekrapwortel. De meestoof heeft een unieke en traditionele stijl en opbouw.

Meestoof Willem Drie
3

Ontdek het historische Huize Potter in Noordgouwe, gebouwd in 1651 als huisvesting voor weduwen van goede stand. Te bezichtigen tijdens een rondleiding.

Huisje de Pottere
55
Eindpunt: Noordgouwe
  • 54
  • 55