Monumentaal Fietsen

(59,0 km)

Een fietsroute (59 km) langs historische monumenten op Schouwen-Duiveland. De verbinding met open zee zorgde hier in het verleden voor veel welvaart.
Met meer dan 500 rijksmonumenten heeft Zierikzee veel moois te bieden. In de oude stadshaven meerden ooit grote koopvaardijschepen aan. Maar door verzanding van de Gouwe keerde het tij. De bouw van de Dikke Toren stokte daardoor op 62 meter.
De route voert je ook langs de monumenten van Brouwershaven, Renesse en Haamstede. Tussendoor trap je door duinen, bossen en weidse natuurgebieden.

Scan de QR-code hieronder voor de mobiele website

Dit ga je zien

Startpunt: Hoofdpoortstraat 2
4301 AT Zierikzee
1

In de prachtige binnenstad van Zierikzee vinden we het Stadhuismuseum. De wisselende tentoonstellingen en de topstukken uit de collectie brengen het verleden tot leven.

Stadhuismuseum Zierikzee
2

Bezoek de indrukwekkende Sint-Lievensmonstertoren, beter bekend als "De Dikke Toren", gelegen in het charmante Zierikzee.

Sint-Lievensmonstertoren ''De Dikke Toren''
3

Ontdek de geschiedenis van het Blauwe Bolwerk: het enige overgebleven bastion ter bescherming van de haventoegang uit de 16e eeuw, met een doorgang naar de Westhavendijk gemaakt in 1817.

Blauwe Bolwerk
92
93
96
97
4

Den Osse, bestaat uit campings en een jachthaven. Pal achter de dijk van het Grevelingenmeer verrijzen Summio Parc Port Greve en  Camping Den Osse, verrijkt met een aantal eetgelegenheden is hier genoeg te beleven voor iedereen. 

Den Osse
86
5

Ontdek Jachthaven Scharendijke. Een grote, rustige haven met 700 ligplaatsen, gratis water en elektriciteit en verschillende faciliteiten. De perfecte locatie voor jouw volgende avontuur op het water.

Jachthaven Scharendijke
85
6

Het Koepeltje in Scharendijke is een historische uitkijkpost met prachtig uitzicht over het Grevelingenmeer. Bezoekers kunnen wandelen naar deze beschutte locatie en genieten van het indrukwekkende landschap.

Het Koepeltje Scharendijke
84
7

Het Zouten en Zoeten Haard-gebied is gelegen aan de oostelijke duinen van Renesse. Deze naam verwijst naar de zee-invloeden en het feit dat het deel uitmaakt van het binnenduingebied.

Zouten en Zoeten Haard
76
75
8

De Jacobuskerk Renesse is een prachtige gotische kerk in het centrum van Renesse. Bezoekers kunnen elke zondag om 09.30 uur een kerkdienst bijwonen.

Jacobuskerk Renesse
9

Bezoek de Vroongronden gelegen tussen Renesse en Haamstede. Dit open natuurgebied is hobbelig en wordt bewoond door talloze vogels, bloemen en vlinders. Fiets over het fietspad van of naar Renesse en geniet van de adembenemende natuur.

De Vroongronden Op Schouwen-Duiveland | Echtpaar fietst door Vroongronden
10

Ontdek het prachtige Gadrabos. Dit bos mag dan niet groot zijn, maar het staat bekend om zijn overvloed aan eikenbomen en talloze paddenstoelen in het najaar. Kom genieten van de natuur en maak een ontspannen wandeling in het Gadrabos.

Het Gadra Bos
74
11

Aanschouw prachtige natuur van Landgoed Slot Haamstede tijdens een begeleide excursie van Natuurmonumenten. Het Slotbos is de thuisbasis van sneeuwklokjes, hyacinten en narcissen, en biedt een schuilplaats voor een verscheidenheid aan vogelsoorten.

Landgoed Slot Haamstede
12

De Hervormde Kerk Haamstede is een prachtig kerkgebouw uit 1506. Elke zondag om 10.00 uur vindt er een kerkdienst plaats, en de kerk is ook goed toegankelijk voor mindervaliden.

Hervormde Kerk Haamstede
73
13

Ontdek de historische charme van Molen de Graanhalm in Burgh-Haamstede. Geniet van heerlijke pannenkoeken in de eetgelegenheid en bezoek het leuke molenwinkeltje. Kom langs en ervaar het zelf!

Molen De Graanhalm Burgh-Haamstede
14

Het museum is gevestigd in een authentiek schoolgebouw van rond 1845 met een klaslokaal anno 1920, een wisselexpositie en vaste expositie over de Vikingse 'Karolingische Ringwalburg'.

Museum de Burghse Schoole
15

Ontdek de Hervormde Kerk Burgh, het oudste protestantse kerkgebouw van Schouwen-Duiveland.

Hervormde Kerk Burgh
72
16

Bezoek de uitkijktoren Burgh-Haamstede en geniet van het uitzicht over het bos- en duingebied van Schouwen-Duiveland.

Uitkijktoren Burgh-Haamstede
17

Familie- en Sportstrand De Punt, gelegen aan de voet van Oosterscheldekering en perfect voor gezinnen en sportliefhebbers.

Strand De Punt
70
71
18

De Plompe Toren is een symbool van verdwenen dorpen op Schouwen-Duiveland. Ervaar de fascinerende geschiedenis, architectuur en cultureel erfgoed van deze unieke toren.

Plompe Toren
19

Natuurgebied De Schelphoek is een prachtig krekengebied dat gevormd is na de Watersnoodramp van 1953. Geniet van de rust en schoonheid van dit unieke natuurgebied tijdens een wandeling of fietstocht.

Natuurgebied De Schelphoek
81
89
90
20

Welkom bij de Gemeentehaven Zierikzee, de meest drukke passantenhaven van Zeeland. Bij aankomst staan onze vriendelijke havenmeesters voor je klaar om je te assisteren bij het vinden van een geschikte ligplaats.

Gemeentehaven Zierikzee
21

Ontdek de historische Lutherse kerk in Zierikzee, gevestigd in het voormalige huis Ravenstein. Elke zondag geopend vanaf 10 uur, met unieke architectuur zoals boogvensters, een houten gewelf en een dak versierd met schilden en zwanen.

Lutherse kerk Zierikzee
Eindpunt: Hoofdpoortstraat 2
4301 AT Zierikzee

Beschrijving

Startpunt: Hoofdpoortstraat 2
4301 AT Zierikzee

Zierikzee
Met meer dan 500 rijksmonumenten heeft Zierikzee veel moois te bieden. De Dikke Toren (officeel de Sint Lievensmonstertoren) valt van verre op. Hij had veel hoger moeten worden, maar voor een beklimming is dit hoog genoeg. De fraaie gouden Neptunus zwaait met zijn drietand op de toren van het voormalig stadhuis. De toren is rijk versierd, terwijl het stadhuis een prachtig staaltje is van sobere Renaissance architectuur. De Vlaamse topgevels zijn voorzien van de medaillons van keizer Karel V en zijn zoon Philips II.

Brouwershaven
Het stadhuis van Brouwershaven is een prachtig voorbeeld van Vlaamse Renaissance. Het oudste deel, de achterzijde, dateert al uit de 15e eeuw.
Voor een smalstad heeft Brouwershaven een imposante kerk, de Grote- of Sint Nicolaaskerk. Er is eeuwenlang verbouwd en uitgebreid aan het oorspronkelijke kerkje uit 1325. Het resultaat mag er zijn, zoals je nu zelf kunt zien.

Renesse
De gotische Jacobuskerk dateert uit de 16e eeuw. Het hoofdaltaar was gewijd aan Jacobus de Meerdere, de heilige van Santiago de Compostella. De Jacobuskerk is opgenomen in het almanak van deze populaire pelgrimstocht.

Burg-Haamsteede
De stenen donjon (toren) van Slot Haamstede stamt uit de 13e eeuw en heeft in 1525 een grote brand overleefd. Het kasteel is herbouwd met behoud van de vestingtoren.
Molen de Graanhalm dateert uit 1847 en is één van de fraaiste en best onderhouden korenmolens van Zeeland. Bij voldoende wind maalt de molen graan. De kwaliteit kun je proeven in het pannenkoekenrestaurant bij de molen.
De uitkijktoren in de Boswachterij Westerschouwen is een mooi punt om de tocht af te ronden. Je hebt prachtig uitzicht over zee, duinen en land.

Eindpunt: Hoofdpoortstraat 2
4301 AT Zierikzee
 • 92
 • 93
 • 96
 • 97
 • 86
 • 85
 • 84
 • 76
 • 75
 • 74
 • 73
 • 72
 • 70
 • 71
 • 81
 • 89
 • 90