Zeeuwse Wind Wielerroute
De Zeeuwse Wind wielerroute (126 km) leidt je over Schouwen-Duiveland, Noord-Beveland, Zuid-Beveland, Walcheren, de Zeelandbrug en de Oosterscheldekering.
Zeeland is een wielerprovincie bij uitstek. Je fietst er in het spoor van grote namen als De Roo, Middelkamp en Raas. Tijdens deze toertocht heb je te maken met een taaie tegenstander: de zeewind! Pal op de kop of hard langs de zijkant. En af en toe kun je meeprofiteren…
Het start- of eindpunt bepaal je zelf. De route is gemarkeerd met wit-rode bordjes, je rijdt met de klok mee. Een tussenstop inlassen is niet moeilijk, je passeert onderweg talloze dorpen en steden.
Scan de QR-code hieronder voor de mobiele website
Neem alvast een kijkje
Dit ga je zien
Zierikzee
Zierikzee en schat van een stad.
Blauwe Bolwerk
Ontdek de geschiedenis van het Blauwe Bolwerk: het enige overgebleven bastion ter bescherming van de haventoegang uit de 16e eeuw, met een doorgang naar de Westhavendijk gemaakt in 1817.
Gemeentehaven Zierikzee
Welkom bij de Gemeentehaven Zierikzee, de meest drukke passantenhaven van Zeeland. Bij aankomst staan onze vriendelijke havenmeesters voor je klaar om je te assisteren bij het vinden van een geschikte ligplaats.
Plompe Toren
De Plompe Toren is een symbool van verdwenen dorpen op Schouwen-Duiveland. Ervaar de fascinerende geschiedenis, architectuur en cultureel erfgoed van deze unieke toren.
Natuurgebied De Schelphoek
Natuurgebied De Schelphoek is een prachtig krekengebied dat gevormd is na de Watersnoodramp van 1953. Geniet van de rust en schoonheid van dit unieke natuurgebied tijdens een wandeling of fietstocht.
Natuurgebied Tureluur
Wandel door het prachtige natuurgebied Tureluur aan de zuidkust van Schouwen-Duiveland. Geniet van de rust en stilte van dit unieke stukje natuur, waar diverse vogelsoorten hun thuis hebben gevonden.
Oosterscheldekering
De Oosterscheldekering is een uniek bouwwerk in Nederland dat onderdeel uitmaakt van de Deltawerken. Met een totale lengte van 9 km en 62 schuiven is het één van de grootste projecten in Nederland en biedt uitgebreide bescherming.
De Zeelandbrug
De Zeelandbrug is een imposant bouwwerk van meer dan vijf kilometer lang en verbindt Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. De Zeelandbrug werd gebouwd ter vervanging van de veerverbinding tussen Zierikzee en Kats. Sinds 2015 is het een Rijksmonument
Beschrijving
Deltawerken
De Zeeuwse eilanden zijn verbonden en beschermd door de Deltawerken. Na de Watersnoodramp van 1953 werd besloten dat de Zeeuwse Delta veiliger moest worden. Zeearmen werden ingedamd en dijken opgehoogd. Heel veel zout water veranderde hierdoor in brak en later zelfs zoet water. Tegenwoordig hebben bijna alle Deltawerken een doorlaat voor zout water waardoor het water helder en fris is en een rijk dieren- en plantenleven kan herbergen.
Zierikzee
Zierikzee is een leuke, kleine monumentenstad met heel veel voorzieningen. Een mooie start- of tussenstopplek. Het is van oudsher een vissers- en handelsplaats. De haven loopt tot diep in het historische stadshart en is omgeven door monumentenpanden. Het stadssilhouet wordt gedomineerd door de 62 meter hoge Sint-Lievensmonstertoren. Die is tot in de weide omgeving te zien en een handig oriëntatiepunt.
Zeelandbrug
Deze vijf kilometer lange brug verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland. Nog voor de Oosterscheldekering werd gebouwd was er een goede noord-zuidverbinding nodig omdat de pontjes de verkeersdrukte niet meer aankonden. De vijf kilometer lange Zeelandbrug was het resultaat.
Noord-Beveland
Noord-Beveland lijkt wel het vlakste stukje van Zeeland. De wind heeft vrij spel en heb je wind tegen, dan heb je ook goed wind tegen. Noord-Beveland wemelt van de gezellige (kust)dorpjes. Vissersdorp Colijnsplaat heeft een levendige jachthaven, net als het toeristische Kortgene.
Oosterscheldekering
Het indrukwekkendste waterwerk van zou in het kader van de Deltawerken Nederland had bijna niet bestaan. Er zou in het kader van de Deltawerken ‘gewoon’ een dam bij de Oosterschelde komen. Daarmee zou het unieke biotoop van de Oosterschelde verloren gaan. Daarom werd besloten tot de aanleg van een dam met schuiven die neergelaten kunnen worden. De Oosterscheldekering meet negen kilometer en bestaat naast pijlers met schuiven ook uit twee eilandjes. De bouw werd in 1986 afgerond en toen waren ook gelijk de Deltawerken compleet.
Zeedijk Westkapelle
Als het goed waait, zie je op de Westkapelse Zeedijk de fietsers soms bijna horizontaal in de wind hangen. Westkapelle strijdt al eeuwen tegen het water. De zeedijk is meerdere malen verder landinwaarts geschoven, maar ligt nu al jaren stevig op de zelfde plek, inclusief een prachtig fietspad.